James Steward, Bukan Justo Yang Ubahsuai Dokumen

Posted by Sodara Liko


BEKAS kakitangan Sarawak Report, Lester Melanyi tampil dengan bukti terbaru bahawa ia adalah seorang pereka grafik bernama James Steward, bukan Xavier Andre Justo yang mengubah suai dokumen transaksi perniagaan antara Petro Saudi dan 1MDB.

Sebelum ini Melanyi tanpa berselindung menuduh beberapa pemimpin pembangkang dan pengendali Sarawak Report, Clare Brown terlibat dengan konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – sebelum polis Thailand mengesahkan wujud perbincangan dengan individu-individu yang sama di Singapura dan Thailand sendiri.

Dakwaan baru ini terkandung dalam video pengakuannya yang dirakam SEMINGGU sebelum polis Thailand (semalam) mengesahkan bukan Justo yang mengubah suai semua dokumen tersebut. Betul dia (Justo) yang bekalkan dokumen-dokumen itu kata Melanyi, tapi yang ubahsuainya orang lain (James Steward).

Siapa James Steward, wujud ke tidaknya dia, itu tidak penting, yang penting, bagaimana Melanyi boleh mendahului polis Thailand kalau bukan dia memang ada semua maklumat tersebut kerana dia adalah sebahagian dari konspirasi itu,

Itu saja yang penting buat masa sekarang.

Mengubah suai dokumen untuk menjenayahkan orang memang bukti wujud konspirasi. Sama seperti Tun Mahathir yang tahu Anwar meliwat sejak 1993 tapi hanya mendedahkannya kepada umum pada tahun 1998, itu juga satu bentuk konspirasi.

Jika dakwaan Melanyi tidak betul, pada saat ini Melanyi sudah disaman oleh semua mereka yang dinamakannya dalam rakaman pertamanya, tapi setakat ini belum ada dengar cerita lagi walaupun Mahkamah dan pejabat peguam dah beroperasi hari ini selepas cuti hari raya Aidilfitri.

Tun Mahathir yang dinamakan secara terang oleh Perdana Menteri sebagai dalang disebalik fitnah WSJ yang mendakwa wang sebanyak USD 700 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau pun masih tidak mengambil sebarang tindakan undang-undang ke atas Datuk Seri Najib walaupun sudah lebih 2 minggu tuduhan itu dibuat – saja nak sebut, untuk buktikan tidak ada tindakan undang-undang, bukan bermaksud yang kena tuduh salah, yang menuduh tu betul.

Apa pun, seperti mana Tun Mahathir menuduh Najib dan 1MDB menggelapkan wang bersumberkan dari laporan Sarawak Report, maka kenyataan dari bekas kakitangan Sarawak Report dan pengendali stesen radio Free Sarawak ini juga patut diberikan perhatian yang sama. Tak bolehlah nak kata sebab Tun Mahathir guna sumber Sarawak Report maka dia betul, tapi bila kita pun guna kenyataan dari sumber yang sama, takkan kita salah pulak? - MYKMU

Related PostPost a Comment

MELANAU BLOGGER™ tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen, provokasi, hasutan atau sebarang unsur jenayah yang menyalahi undang-undang Negara. Setiap komen adalah liabiliti peribadi pihak yang membuat komen.

PENAFIAN

Anda dinasihatkan agar tidak mengakses atau menggunakan sebarang maklumat di MELANAU BLOGGER™ jika terdapat ketidaksesuaian. Sila tinggalkan laman ini dengan serta-merta.

Semua catatan di blog ini hanyalah pandangan peribadi dan tidak mewakili mana-mana pihak atau parti politik.

Admin blog MELANAU BLOGGER™ tidak bertanggungjawab kepada anda, atau sesiapa sahaja yang membuat sebarang tuntutan bagi kehilangan, kemusnahan (secara langsung atau tidak langsung), kos, liabiliti atau gantirugi terhadap ketidaktepatan, hakcipta serta kesilapan maklumat atau media yang terdapat dalam blog ini.

(since august 2009)


PERHATIAN

Kepada rakan-rakan blogger, jika link blog anda belum dipautkan atau telah tericir, sila tinggalkan pesan diruangan komen, agar saya dapat memautkan link rakan-rakan.
terima kasih.

review www.melanaublogger.com on alexa.com